Wednesday, September 2, 2009

8-10-TION!!!!

Assalamualaikum. .jika diteliti senarai barangan di bawah..masyaAllah. .tak tahu samada dah berapa lama ada di antara kita yg tlh menggunakannya. ..mudah2an Allah ampunkan...patutlah liat nak bangun malam..untuk tahajjud...rupa2nya banyak nya kita termakan benda2 yang tidak diketahui... isi kandungannya secara jelas...

NO 12 tu baca bebetul.. wallahuaa lam..

BABI SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP.

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI

> 1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
> 4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
> 7. Sabun FAB berbuku
> 8. Lobak Jeruk
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
> 10. Krim Muka Hazeline Snow


SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI
( KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)
> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
> 3. Daging Burger Import
> 4.. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
> 5. Kasut Bola Jenis ' Gold Cup'
> 6. Berus Gigi Jenis ' Reach'
> 7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
> 11. Have Pearl Cream
> 12.
Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
> 14.. Beehon Segera Siam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak


SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL )

> 1. Bosset Wine Gum
> 2. Dairy Milk Coklat
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
> 4. Sugus Strawberry
> 5. Passer Doily Mixture
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
> 7. Scothes Vikmin
> 8. Share Extra Atrenght
> 9. Black Current Jelly
> 10. Royal Gulaman & Decart Oranges
> 11. Valvis Gelatin
> 12. Sarung Kapsul Ubat
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
> 14. Gula-gula Fruities
> 15 Cake Mets Vilber Punch
> 16 Coklat Cake
> 17 Tepung Kastard Lady's Choice
> 18 Semua jenis Jelly
> 19 Semua jenis gincu bibir
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
> 21 Lady's Choice Jelly


> SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA

> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND


Ha korang sumer percaya x sumer 2? Sye pown x tahu nk caya ke x.. hish... Tp, rsnya btol..Tp, byk kali ckp tp.. hehe... yg cam lot kilang 2 cam x caye...

Pas2 dia ckp sumer 2 dh d'kaji.. maybe btol la kowt... Assalamualaikum...

7 comments:

  1. fatin,kte sangat setuju dgn pendapat kmu..mmg bnyk sbenarnya sehinggakan poning kpl aku.tp sbg umt islam,kte mestilah makan,pakai,minum dan segala perbuatan yg terikat dgn kita hendaklah halal..memang skrg amat susah untk mencari brg yg halal..ttp alhamdulillah halal gel merupakan pengeluar yg halal dan tdk menggunakan sbrg bnd yg hrm..manusia skrg sgt rakus dgn harta kekayaan..so berwaspadalah dan ingat!cari yg btol2 halal

    ReplyDelete
  2. Thanx fatin sbb kongsikan.Byk jgk brg2 yg kita ingat halal rupa-rupanya x halahl.Ish3..Kesimpulannya,jgn suka beli brg buatan org cina sbb diorg letak benda2 haram 2!yg x bestnya aiskrim ngan coklat cadbury 2..dh la aku suka mkn! :(

    ReplyDelete
  3. haha.. ni yg aku forwardkan kat ko, kan?
    aku da forward daa kat sume org termasoklaa NURUL ATIQAH GHAFFAR n NUR SAADIATUL AIDA HASSAN.. ni mesti korang x buka e-mel ni kan.. huhu

    ReplyDelete
  4. to tiqah:tu la..leka dgn kelalaian dunia..x kan ko x tau..cadburry adalah dr org yahudi..BOIKOT!!

    to madi:aku x dpt pon msg yg ko forwardkan kat aku..forward blk!!

    jd ingt mkn makanan yg halal..jgn disebabkan kenikmatan dunia,kau terjerumus dgn kepanasan api neraka...!!

    ReplyDelete
  5. ini dr kakak aida:

    persoalan nie dh lama..mestila JAKIM dh buat kajian terhadap semua bahan2 and dh tentu kalau halal...mestila dpt tanda halal JAKIM. so lenkali kalu nk beli barang..pastikan tanda HALAL JAKIM ek. FYI rasanya KFC n MCD tanda halal dorg lain dr JAKIM.. maka..buatlah pilihan bijak.

    as per barang alcohol plak...mostly semua bahan ada alcohol, boleh dikatakan alcohol ni base utk menghasilkan bahan kegunaan harian. but alcohol yg kita tak boleh guna/pakai is alcohol yg ada dlm arak(if i'm not mistaken ETHANOL. watchout choclate2 overseas yg ada perisa buahan2...usually dorg akan tambah alcohol utk menambah rasa kpd coklat.

    anyway...do not overly trust kpd forwarded email cam gini...sometimes it just a fake rumours..saja dihantar utk memburukkan sesuatu mende..if nk bebetul confirm..then u should call pihak berkenaan. and further more...please talk with KNOWLEDGE ok. remember, knowledge is power.kalau tak kena gelak je.huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. btol2.. kte pon x tau bnd nie btol ke x.. tp apa salahnye kan klu kte kongsi ngan org laen.. klu2 ianya btol ke.. atiqah, btol2 .. aq pon ska mkn coklat cadbury.. sdp sgt!! sedih je bla tau 2 x leh mkn.. tp x semestinya btol!!!

    ReplyDelete
  7. fatin,yg komen memanjg tuh kakak kte.lg satu x semestinya cadbury tuh x halal dan x boleh mkn.that's not what i mean.what i mean is korg boleh mkn tp ingat lah walau 10 sen kte sumbangkan kpd org yahudi itu bermaksud yg kte lgsg tidak memikirkan nasib saudara seislam kte.jadi berwaspadalah.itu sbb yg pertama.blom yg lain.ingatlah,sekiranya anda berbelanja kearah menghancurkan umat islam,maka itu menunjukkan anda seorg yg hanya mencintai duniawi dan bukanlah akhirat..pikir2kan lah..

    ReplyDelete